sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Vieraslistapalapeli

... eikä muuten ollut mikään helppo palapeli! Totesinkin jo aiemmin, että vieraslista on ollut todellinen murheenkryyni. Arvelin jo ennen kihloja, että tämä on yksi haastavimmista hääsuunnittelun aspekteista. Miksi?

Ajatuksenani oli etukäteen, että noin 80 vierasta voisi olla ihan sopiva vierasmäärä, mutta mitään erityisen suuria (esim. sadan vieraan) häitä en kaipaillut. Päätimme aloittaa listaamalla kaikki mahdolliset ihmiset keitä saattaisimme kutsua, ja saimme tulokseksi reippaasti yli sata ihmistä. Siitä päästiinkin varmaan kaikkien hääparien kohtaamaan dilemmaan - mistä karsia? 

Koin tämän hyvin haastavaksi muutamastakin syystä. Ensinnäkin meillä on eri kokoiset suvut ja kaveriporukat, mutta meille on myös tärkeää että molemmilta ”puolilta” olisi suunnilleen yhtä paljon vieraita. Lisäksi listalla oli paljon (ehkä keskivertoa enemmän?) ihmisiä joita jompikumpi tai molemmat ei ole tavannut. Sulhasen sukulaisia (muita kuin perhe) olen tavannut vain yhden ja perhetuttuja en juurikaan. Eli joillekin hyvä nyrkkisääntö ”karsikaa ne keitä toinen ei ole tavannut” ei toiminut meillä, sillä se olisi karsinut Sulhasen puolelta huomattavasti enemmän ihmisiä pois kuin minun puoleltani.

Toinen mikä hankaloitti pakollista karsimista oli oma kokemukseni siitä, että en osaisi kutsua vain osaa suvustani. Tapaan sukuani suht harvoin, mutta silloin yleensä on paikalla niin tätejä, setiä kuin serkkujakin, enkä näe joitain sukulaisperheitä merkittävästi muita enemmän. Toisin sanoen halusin että joko koko sukuni (noin 30 henkilöä) kutsutaan tai ei ketään. Ja jos sama 30 tulee myös Sulhasen puolelta niin phuuuh, ollaan taas siellä yli sadassa. 

Eli tällaisia pohdintoja käytiin läpi ja tuntui, ettei oikein hyvää nyrkkisääntöä löytynyt millä saisi sieltä täältä porukkaa supistettua. Päädyimme siis linjaukseen, että vieraamme koostuvat perheistä, ystävistä ja perhetutuista, sukulaisia ei tule kummankaan puolelta. Lista sisältää avecit jotka ovat tiedossamme, vaikka joukossa onkin pari keitä emme ole (ainakaan vielä) tavanneet - kyseessä voi kuitenkin esimerkiksi avio- tai avopari, joten emme lähteneet heistä karsimaan. Kokonaisuudessaan kutsuttavien määrä on tällä hetkellä n. 50-60 (sisältäen ainakin toistaiseksi myös ne paljon puhutut lapset), eli pienempi kuin alkuperäiset ajatukset häiden koosta. (Muutama vieras on vielä kysymysmerkillä ja aina osa jää lopulta tulematta, joten saa nähdä mikä on lopullinen vierasmäärä).

Huh, kun tuli pitkä selostus :D Aihetta on tosiaan tullut pyöriteltyä. Lopuksi voisi sanoa, että vaikka listan väsääminen oli osin tuskaista, niin ollaan tällä hetkellä kaavailtuun vieraslistaan tyytyväisiä. Vaikka onkin harmi ettei kaikkia voi kutsua, niin listalla on ihmisiä keistä on vahva tunne, että he ovat elämässämme vielä pitkään häiden jälkeenkin ja joiden kanssa on aidosti mukava juhlia! :) 

Meillä on hyvä poppoo :) Kuva Frendit -ohjelmasta.

Mites teillä, onko tuttu tuskailun aihe ja mitä nyrkkisääntöjä teillä on ollut apuna rajaamisessa?

~S~

Ps. Tarkoitus olisi lyödä juhlapaikka ihan lähipäivinä lukkoon, eli toivottavasti pääsen kertomaan siitä pian!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella tutulta! Me päädyimme kutsumaan ne "hankalat" sukulaisetkin, paitsi mun puolelta jätettiin pois pari serkkua joita en ole nähnyt moneen vuoteen. Vieraslista oli meillekin todellinen murheenkryyni, mutta jotenkin siitä selvittiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vieraslista on varmaan aika monille tuskastelun aihe, ehkä siis hyväkin että se oli ihan ensimmäisiä päätöksiä niin ikävin on hoidettu pois alta! Ja ainakin tähän pätee se, että on helpottavaa kun on ylipäätään saanut päätöksen tehtyä, moniin ratkaisuihin olisi varmasti voinut olla tyytyväinen.

      Poista