perjantai 11. tammikuuta 2019

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Projektina häät - mutta mistä päästä alkuun? Tähän postaukseen olen koostanut omia vinkkejäni siitä, mistä on hyvä aloittaa ja kerron vähän meidän ensiaskeleistamme.

Kihlautuminen
(Heh heh, aloita hääprojekti kihloista… :D) Kihloihin liittyen meillä oli edessämme sormusten hankkiminen (joista lisää täällä). Lisäksi on mietittävä keille ja miten kihloista ilmoittaa ja haluaako niitä juhlistaa jotenkin. Me juhlistamme kihlojamme hyvin pienimuotoisesti kutsumalla perheet luoksemme kahvittelemaan.

Häiden ajankohta
Häiden ajankohtaa määrittää tietysti toiveenne siitä, mihin vuodenaikaan häät osuvat - perinteiset kesähäät, tunnelmalliset talvihäät...? Häiden suunnitteluun tarvittava aika riippuu myös parin toiveista: mitä enemmän on valmis joustamaan, sitä lyhyempi aika riittää. Me pääsimme häiden ajankohdasta yksimielisyyteen oikeastaan heti kihlautumisen yhteydessä. Valitsimme touko-kesäkuun vaihteen sillä perusteella, että luonto on silloin kauniin vehreä, mutta riski ihan läkähdyttäviin helteisiin on ehkä (huom. ehkä) loppukesää pienempi.

Juhlien luonne ja odotukset
Ajattelen, että on hyvä idea jo varhaisessa vaiheessa puhua puolison kanssa siitä, mitä odotuksia häiltä on ja ”isoista linjoista”. On hyvä huomata pitääkö joitain asioita ehkä itsestäänselvinä, vaikka niistä voisi olla hyvä puhua. Ja miten tulisi puhuttua riittävän konkreettisella tasolla? On helppo sanoa esimerkiksi ”tärkeintä on hyvä tunnelma”, mutta mitä se käytännössä kummallekin tarkoittaa?

Budjetti
Kuten moni varmasti tietääkin ja osaa päätellä on vierasmäärä suurin budjettiin vaikuttava seikka. Lisäksi tietysti vaikuttaa muun muassa taas se joustovara sekä se, kuinka paljon on valmis tekemään itse. Käytännössä häihin saa uppoamaan ihan miten paljon vaan, joten ehdottomasti kannattaa heti alussa miettiä paljonko on valmis käyttämään. Olemme myös koittaneet tehdä arviota eri osasten hinnoista, mutta toki ne täsmentyvät suunnitelmien edetessä.

Kuva: Pixabay

Suunnitelmien dokumentointi ja jakaminen
Tähän paras vinkki minkä voin antaa on Tahtoo-sivusto (www.tahtoo.fi). Kyseessä on kehitteillä oleva suomalainen hääsovellus, josta löytyy muun muassa tehtävälista (valmiilla pohjalla, jota voi itse muokata ja täydentää), kätevä budjettipohja ja vieraslista. Sovellusta voi kutsua käyttämään vaikka koko häätiimin. Tahtoo on osoittautunut oikein toimivaksi ja helppokäyttöiseksi. Tahtoo:n lisäksi meillä on joitain tiedostoja Google drivessa, joka on niin ikään hyväksi todettu tapa jakaa tiedostoja useamman ihmisen kesken. (Ne, jotka minut tuntevat, tietävät että rakastan organisointia, listoja ja sovelluksia, joten tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon :D)

Paikkavaraukset
Ensimmäiset varaukset palveluntarjoajien osalta ovat juhlapaikka ja vihkipaikka. Meillä nämä ovat toivattavasti yksi ja sama paikka. Paikkavarausten myötä myös hääpäivän voi lyödä lopullisesti lukkoon. Meillä onkin parhaillaan menossa kuumeinen juhlapaikan metsästys...

Häätiimi
Kaaso, bestman ja muut mahdolliset apurit voi olla hyvä miettiä melko alkuvaiheessa suunnittelua, jos ei muuten niin antaakseen heille aikaa varautua henkisesti (ja järkätä polttareita ;)). Meidän tukijoukoistamme kerroinkin jo aiemmin.

Kuva: Pixabay

Innostu ja inspiroidu!
Tämä on tärkeää! :) Saa ideoida ja innostua. Omalla kohdallani se on tarkoittanut sitä, että Pinterestiin on ilmestynyt erilaisia hääaiheisia tauluja ja tietenkin blogiin kirjoittelua.

Tällaiset ainakin tuli mieleen! Te, jotka olette jo pidemmällä suunnittelussa: onko vielä jotain mitä alkumetreillä ei saisi unohtaa?

~S~

2 kommenttia:

  1. Komppaan, että ajankohta, budjetti ja juhlapaikka ovat niitä asioita, joista kannattaa lähteä ensin liikenteeseen :) Kun juhlapaikka on varattu niin koko häät alkavat hahmottua paremmin kun tietää millaiseen paikkaan on hääjuhlaa rakentamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, voi alkaa miettiä yksityiskohtaisemmin ja kuvitella konkreettisemmin. Jossain jenkki-oppaassa tosin sanottiin, että kannattaa ensin ostaa mekko, koska se määrittää myös juhlapaikan ja koko häiden teeman, suomalaisittain taitaa kuitenkin mennä toisin päin... :D

      Poista