maanantai 11. marraskuuta 2019

Lapset häissä - hitti vai huti?Lapset häissä - yksi klassisimmista mielipiteitä vahvasti jakavista häädilemmoista. Olin ensin ajatellut, että en lähtisi perustelemaan asiaa puoleen tai toiseen, koska tämä ei ole minulle niin suuria tunteita herättävä asia - kukin tehköön tavallaan :) It’s a match -blogin aihetta käsittelevä teksti sai minut kuitenkin miettimään valintamme perusteluja tarkemmin, enkä malta olla avaamatta ajatuskulkuani. 

Taisin vieraspolitiikasta kertoessa sivulauseessa mainitakin, että meidän häihimme myös lapset ovat tervetulleita - mutta miksi?

Oma ajatukseni nojaa vahvasti siihen, että vanhemmat ovat itse parhaita arviomaan sen, haluavatko tulla juhlaan aikuisten kesken vai koko konkkaronkalla: he tietävät pystyvätkö nauttimaan juhlasta lasten kera vai haluavatko mielummin viettää laatuaikaa aikuisten kesken. Vanhemmat myös tietävät millaisessa uhma- tai ympärijuoksenteluvaiheessa lapsensa ovat (ei niin, että mua haittaisi se ympärijuoksentelu) tai kuinka helposti lapset ovat aiemmissa mahdollisissa juhlissa viihtyneet.


Valehtelisin jos väittäisin, etteikö meillä päätökseen kutsua lapset olisi vaikuttanut myös se, että lapsivieraiden määrä jää lopulta suht pieneksi: jos kaikki tulevat paikalle on pikkutyyppejä yhteensäkin vain kuusi vähän isompaa plus (tällä tietoa...) kolme vauvaa. Määrä on sen verran pieni, että oli melko helppo päätös kutsua heidät mukaan. Jos olisi 25 random sukulaisen lasta, joita ei ole edes tavannut, olisi jonkinlaista rajausta varmaankin tehty.

Osalla suuri syy olla kutsumatta lapsia on alkoholitarjoilu häissä. Meilläkin on toki alkoholia tarjolla, mutta tuskin lapset häissä olisivat pikkutunneille asti muutenkaan. (Ja toivottavasti meno häissämme ei ole pikkutunneillakaan mitään ihan öykkäröintiä...). Jos vanhemmat päättävät tulla koko perheen voimin juhliimme, he varmasti tiedostavat tämän ja miettivät heille sopivan ratkaisun (molemmat tai toinen vanhemmista lähtee aiemmin lasten kanssa, joku hakee lapset aiemmin...). Me emme siis todennäköisesti myöskään aseta omasta puolestamme tiettyä kellonaikaa jolloin toivomme lasten lähtevän.Kaikista keskeisimpänä syynä on tietenkin se, että ne ystävien lapset jotka olemme tavanneet ovat ihan huipputyyppejä, joiden näkeminen aidosti aina ilahduttaa <3 Nykyään kavereiden kanssa hengailuun kuuluu ajoittain osana myös paikalla oleva nuorempi sukupolvi, joten heidän läsnäolonsa häissäkin on ihan luontevalta tuntuva jatkumo.

Kaiken kaikkiaan siis kutsumme lapset, koska miksipä ei? Parhaimmillaan lapset voivat tuoda oman hauskan lisän juhlaan touhuillaan ja innollaan, enkä oikein osaa ajatella että he voisivat erityisesti häiritä hääjuhlaamme tai viedä jotain tunnelmasta. 

Lapsijuhlijoihin liittyy toki käytännönjärjestelyjä, kuten lasten huomioiminen kutsussa, ruokailussa ja ohjelmassa. En kuitenkaan koe, että näistä koituisi meidän häissämme erityistä vaivaa. Voin palata kertomaan ratkaisuistamme näiden osalta lähempänä häitä!

Tuleeko teillä lapsia häihin? Oliko päätös helppo vai pidempään punnittava?

~Satu~

Kuvat: Pixabay

4 kommenttia:

 1. Olen itsekin sitä mieltä, että vanhemmat kyllä tietävät mikä on paras menettelytapa lastensa kanssa. Tämän takia tuskin myöskään järjestetään mitään erikoisohjelmaa/viihdykettä lapsille, sillä uskon vanhempien kyllä tietävän, miten oman lapsen saa viihtymään ja varautuvan sen mukaisesti. Mekin siis kutsutaan myös lapset, koska niitä ei tule olemaan kuin pari, mutta jos niitä olisi enemmän niin varmaan sitten oltais vedetty raja siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, mekään ei aiota ottaa hirveitä paineita lasten viihdyttämisestä, mutta luultavasti keksitään joku pieni puuhakirja/-pussi, koska sellaista on hauska ideoida :D Siinäkin tosin on haasteena lasten ikähaitari.

   Poista
 2. Meillä lasten osalta häihin kutsuttiin neljä serkkuamme, jotka olivat iältään 10-16-vuotiaita sekä sulhasen veljenpoika, joka oli tuolloin vain 2kk vanha. Rajasimme siis ulkopuolelle esimerkiksi vanhempien serkkujen ja kavereiden lapset, mutta heitä ei olisi ollutkaan kuin muutama. Tämä oli meille kyllä oikea ratkaisu, sillä meille häät olivat ennen kaikkea hyvät bileet aikuisten kesken ja pelkäsin etenkin, että kirkossa lasten mahdollinen meluaminen olisi pilannut meille arvokkaan hetken. Ymmärrän kyllä hyvin niitäkin, joille lapset kuuluvat jopa tärkeänäkin osana hääjuhlaa, mutta meille tämä päätös oli selvä alusta lähtien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän myös hyvin niitä jotka lapsivieraita rajaavat, on kuitenkin niin paljon kiinni juhlien luonteesta, lasten tuttuudesta, ja vaikka mistä. Meillä on mm. vihkiminenkin paikan päällä, toivottavasti vieläpä ulkona, joten siellä voi hyvin lapset kirmata :D

   Poista