lauantai 29. kesäkuuta 2019

Mikä on sopiva aika suunnitella häitä?

Meillä tulee olemaan aika tarkalleen tasan 18 kuukauden hääsuunnittelurupeama. Ajattelin avata miksi me käytämme juuri tuon ajan suunnitteluun, miksi emme enempää tai vähempää. Mutta oikeastihan - spoiler alert! - hyvä aika käyttää häiden suunnitteluun on tietty just se mitä kukin hääpari siihen haluaa käyttää :) Tässä kuitenkin pohdintaa eri tekijöistä joita voi ottaa huomioon ja punnita!

Olin jo kauan ennen kuin kosinnasta oli tietoakaan ajatellut, että 1,5 vuotta voisi olla optimaalinen aika hääsuunnitteluun. Se, että Sulhanen kosi marraskuussa, josta on tuo aika niin ikään haaveissa olleeseen toukokuuhun - silkkaa sattumaa tai kohtalon johdatusta, miten sitä haluaakin kutsua. ;)

Syitä siihen, miksi emme halunneet lyhyempää aikaa häiden suunnitteluun, oli monia. Yksi tärkeimmistä oli tietenkin se, että varausten tekeminen on ollut todella helppoa: yksikään lähestymämme taho ei ole vastannut, että päivä olisi jo varattu. Suunnitteluja aloittaessa minkään asian kanssa ei ollut myöskään kauhea kiire tai stressi, vaan saatiin aloittaa projekti rennolla otteella. (Se ei tietenkään tarkoita etteikö asioita lykkäämällä voisi tulla kiire myöhemmin ;)). Osittain tähän kyllä vaikutti myös se, että arvelin häiden suunnittelun olevan mukavaa aikaa, jota ei tarvitse väen väkisin pitää niin lyhyenä kuin mahdollista. Ja olin kyllä oikeassa: on mukavaa olla kihloissa ja suunnitella yhteisiä juhlia eikä siinä mielessä ole kiire päästä hetinytsamantien naimisiin :) Viimeisenä vaan ei vähäisempänä: tiesin, että haluan aloittaa hääblogin, joten tuntui kivalta että sitäkin ehtii pitää vähän pidempään.

Monet kaverini ovat käyttäneet selvästi meitä lyhyemmän ajan (esim. 9 kk) häiden suunnitteluun, ja tuossakin ajassa saa hyvin juhlat aikaiseksi. Toki tällöin on syytä varautua siihen, ettei aina välttämättä juuri se ensisijainen vaihtoehto ole vapaana ja asioiden marssijärjestys korostuu. Alle vuosi onkin oiva aika suunnitella häitä, jos ei ole pakko saada juuri tiettyä juhlapaikkaa, cateringiä jne.: siinä ajassa ehtii hyvin, mutta projekti ei veny pitkäksi (Sulhanenkin aina välillä päivittelee, kun tehdään suunnitelmia yli vuoden päähän :D).

Kuva: Pixabay
No miksi emme sitten varanneet vielä pidempää aikaa häiden suunnitteluun? Moni parihan suunnittelee häitä esim. 2-3 vuotta. (Pidempiäkin kihloja toki on, mutta tällöin ei ehkä ole niin aktiivista häiden suunnittelua). Luulen, että se ei olisi ollut meitä varten. Vaikka juuri kirjoitin, että halusin aikaa nauttia häiden suunnittelusta, niin varmaan pidemmässä ajassa olisi ehtinyt iskeä se malttamattomuus :D 1,5 vuoteenkin mahtuu selviä suvantovaiheita suunnittelujen osalta (juuri kirjoitin mitä kaikkea haluaisi tehdä muttei vielä voi/kannata), pidemmässä ajassa niitä olisi entistä enemmän.

Meitä pidempi suunnitteluaika olisi varmasti hyvä/tarpeen esimerkiksi jos on tietty juhlapaikka tm. mielessä, jos on paljon diy-projekteja väsättävänä - tai jos vaan haluaa fiilistellä häiden suunnittelua pidempään :) Toki pidemmässä suunnitteluajassa ehtii myös säästää häitä varten paremmin ja voi siksikin tulla tarpeeseen. 

Tällaisia asioita minulla on ollut mielessäni optimaalista suunnitteluaikaa pähkäillessä. Onko teillä vaikuttaneet samankaltaiset tekijät? 

~Satu~

4 kommenttia:

 1. Me mentiin kihloihin viime joulukuussa ja päivä päätettiin vasta pari viikkoa sitten, joka tulee olemaan elokuusssa 2021 :D Meillä tulee olemaan siis n. 2,5v kihlaus. Suunnitelmia ollaan nyt kesällä ruvettu tekemään vähän tarkemmin (tosin itse olen kaavaillut ideoita jo n.2-3 vuotta:D), mutta pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo, tietenkin suunnittelu on alkanut epävirallisesti jo vuosia sitten :’D Tekin saatte sitten suunnitella ilman kiirepanikointia :)

   Poista
 2. Meillä päivä päätettiin aikalailla heti kihlauduttua ja suunnittelulle jäi mukavasti aikaa 3v. Ennen tätä en ole yhtään ajatellut, mitä kaikkea omiin häihin haluaisi. Eka vuosi onkin mennyt lähinnä fiilistellessä ja tehdessä selvitystyötä vaihtoehdoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuokin, että suunnitteluaikaan tietysti vaikuttaa se, kuinka selvät (ja puolison kanssa yhtenevät!) sävelet lähtötilanteessa on. Itse olin lueskellut hääblogeja jo tovin, joten oli varastossa ideoita mitä lähteä ehdottelemaan :)

   Poista