perjantai 31. heinäkuuta 2020

Häiden juomat kätevästi ostosristeilyltä


Instaa seuraavat ehkä jo bongasivatkin, että eilen saimme hoidettua yhden isohkon häätehtävän, nimittäin juomien ostamisen. Suuntasimme Helsingistä Tallinkin viiden tunnin ostosristeilylle. Ostosristeilyllä siis ei käydä ollenkaan maissa ja auto jätetään ylimmälle autokannelle, jonne pääsee kulkemaan risteilyn aikanakin. Ihanan napakka paketti meidän tarpeisiimme, kun halusimme mahdollisimman helpon ja nopean tavan! Olimme muutenkin pääkaupunkiseudulla käymässä, joten säästyimme myös ylimääräiseltä ajolta Turusta.


Jonotusta, jonotusta...


Risteilyä olisi saanut eri pituisina ja eri kellonaikoihin, mutta me lähdimme matkaan aamulla. En ollut ennen ollut laivalla auton kanssa, joten se oli  ihan mielenkiintoista kokea! Laivalle lähtö mietitytti etukäteen tartuntoja ajatellen, mutta uskaltauduimme matkaan kun tiesimme, että laiva on iso ja matkustajamäärä rajoitettu. Ja täytyy kyllä sanoa että turvavälit olikin helppo pitää: emme esimerkiksi joutuneet jonottamaan minnekään, edes ruokaillessa tai tax freessä, ja auton kanssa laivaan tullessa vältimme myös terminaalin mahdollisen tungoksen. Tämän lisäksi toki käsidesiä tuli lotrattua ja sitä olikin paljon esillä.Juomahankinnat olimme suunnitelleet jo vuonna nakki kevättä ajatellen, joten niillä emme nyt vaivanneet päätämme. Itse juomatilauksen teimme etukäteen netissä: ostoskoriin kliksuteltiin mitä halusi ja tilaus liitettiin risteilyn varaukseen. Sen olisi voinut tehdä myös vasta laivalla, mutta nopealla vilkaisulla hieman suppeammasta valikoimasta. Ja tosiaan autolle olisi päässyt viemään täydentäviä ostoksia vielä risteilyn aikana.


Koska juomat sai vasta paluumatkalla, kahden tunnin menomatkan käytimme hengailuun: maisemien tuijotteluun, karkkiostoksiin, häiden aikataulun hiomiseen (vinkki: pommita puolisoasi hääasioilla kun hän on jumissa kanssasi keskellä merta eikä pääse pakoon ;)). Laiva pysähtyi tunnin satamassa, minä aikana saimme ruokailla rauhassa reippaasti tyhjentyneessä laivassa. 


Kontintäydeltä juomaa. Osa meni vielä auton sisälle.


Kun Tallinnan satamasta lähdöstä oli kulunut tunti, sai tilatut tuotteet noutaa autokannelta. Ensin tilaus pyydettiin tarkistamaan ja kaikki olikin oikein. Henkilökunta kuskasi lastin suoraan autollemme (!!), joten itse tarvitsi vain nostella juomat autoon. Näppärää! Enemmän kantamista oli siis vasta kodin päässä...


Kokonaisuudessaan laivalla meni vain viisi tuntia (+ satamassa odottelu etukäteen) ja muutenkin koko homma sujui oikeastaan aika kivuttomasti, vaikka etukäteen ajatus juomalastin suunnittelusta ja hakemisesta tuntui hankalalta ja epämiellyttävältä. Joskin vasta juhlien jälkeen kai näkee sen, miten meillä kävi määrien arvioinnin suhteen. :D


No mitä me sitten ostettiin? Listaa tehdessä ensin tietysti laskimme paljonko juhliin on (korkeintaan) tulossa alkoholia juovia aikuisia sekä koitimme arvioida mikä olisi juuri meidän vieraidemme keskimääräinen annosmäärä. Tämä on tietysti se osa, mikä tekee määrien arvioinnista hankalan: joissain häissä voi olla hyvinkin runsas menekki aamun sarastamiseen asti, toisissa taas monet netin laskukaavat heittävät reippaasti yläkanttiin. Siksi on vaikea antaa mitään suuria viisauksia juomien määristä. Alla kuitenkin karkeasti meidän juomahankinnoista:


- Alkumaljat: kuohuviini (1 kaato / hlö)

- Ruoan kanssa: ruokaviinit, punainen ja valkoinen (2 kaatoa / hlö + jkv ylimääräistä. Otettiin kumpaakin lajia saman verran.)
- Baariin illaksi esille: olut, siideri, lonkero (suhteet 3:3:1); viskiä ; viinit (punainen + valkoinen sekä mahdolliset ylijäämät ruokajuomista)
- Holittomia ruokien kanssa ja baariin: kokis, Fanta, Sprite (suhteet 2:1:1)
- Hankkimatta vielä: kivennäisvedet (maulla ja ilman) sekä holiton alkumalja


Onko muilla sama juomanhakusuunnitelma? Mitä unohdin kertoa ja haluaisit vielä tietää?


~Satu~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti