sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Kuinka järjestää turvallinen hääjuhla?

Ilmassa alkaa olla varovaista toivoa siitä, että voisimme saada tänä vuonna vihkimisen lisäksi myös hääjuhlan. Ehkä. Edellenkään en osaa puhua häistä lisäämättä vähintään kilometrin pituisen litanjan: ”siis mahdollisesti, tämän hetken tiedon mukaan, jos olosuhteet sallii”. Tällä viikolla on joka tapauksessa pyörinyt paljon mielessä se, millaisia mukautuksia häihin voisi olla hyvä tehdä, vaikka juhlat saataisiinkin.

Disclaimerit: Nämä ovat toimenpiteitä, joita olemme alustavasti pyöritelleet meidän syyskuussa juhlittavia häitä ajatellen. Katsotaan lähempänä mikä kaikki on tarpeen ja mihin päädytään. Seuraa ohjeita rajoituksista omien juhliesi ajankohtana, niin mekin teemme :)

Kuva: Unsplash
💚 Vierasmäärä ja riskiryhmäläiset
Tietysti ideaalia olisi, jos häät voidaan juhlia suunnitellulla poppoolla, kaikki yhdessä. On kuitenkin hyvin mahdollista, että esim. senioreja koskevat rajoitukset ovat edelleen voimassa syksyllä eikä tietenkään tiedä, mikä kokoontumisrajoituskaan silloin on. (Jos lasketaan ihan kaikki, niin meidän häissä väkeä olisi enimmillään 60 ja risat).

Ollaan siis varmuuden vuoksi pyöritelty erilaisia vaihtoehtoja. Juhlan voisi tieysti jakaa eri päiville esimerkiksi järjestämällä meidän perheille oman pienen tilaisuuden sitten joskus. Hyvin toteuttamiskelpoinen idea mielestäni olisi myös Häähumussa -blogista bongaamani juhlien porrastaminen. Käytännössä siis tehtäisiin niin, että aloittaisimme pienemmän porukan osuudella, joka olisi tarkoitettu ensisijaisesti riskiryhmäläisille. Tämä olisi vähän lyhyempi tilaisuus, ehkä pari tuntia. Sen jälkeen alkaisi toinen juhla isommalla porukalla yöhön asti. Meillä tämä toimisi erityisen hyvin siksi, että ollaan yhdessä paikassa eikä kenenkään siis tarvitsisi palloilla odottelemassa. Olen pyöritellyt mielessäni erilaisia tapoja jakaa porukka ja laskeskellut minkä kokoisia yhdistelmiä saataisiin. Lisäksi tietysti ruokailu ja ohjelma pitäisi miettiä. Mutta näitä kaikkia ehtii hioa sitten, jos tähän päädytään.

💚 Istumajärjestys
Istumajärjestykseen toivoisi mahdollisimman paljon väljyyttä ja varmaan hyödynnämmekin isomman määrän pöytiä pienemmällä ihmismäärällä per pöytä sen sijaan, että yrittäisimme saada mahdollisimman täysiä pöytiä. Tätäkin palapeliä toki helpottaa se, jos päädymme yllä mainittuun juhlan porrastamiseen. Meidän juhlamme alkanee jonkinlaisella seremonialla, joka olisi toiveena pitää ulkona, missä onkin väljää. Myös mahdollisen kirkkoseremonian yms. osalta voi olla hyvä miettiä etukäteen, miten asettautua niin, että ei tarvitse olla ihan sumpussa.

💚 Halausjono, jee! ... not.
Juu eiköhän tämä ole kuopattu idea. (Mulla oli alunperinkin hyvin ristiriitainen olo koko onnittelujonosta, joten pieni osa musta on salaa helpottunut...). Hesarissa sen sijaan oli hyviä ideoita kättelyn korvikkeeksi tämän jutun lopussa, sen kun valitset suosikkisi! Eli ”yo bro” -fist bumpin, ehdottomasti. Ja kyllä - katson, että meidän häiden onnittelujono menee samaan juhlallisuus- ja tärkeysluokkaan kuin presidentin kättely... ;)

💚 Etäyhteys
En ole lähtökohtaisesti Skype-häiden suuri kannattaja. Ollaan jo menossa maistraattiin vain kahden kaverin voimin, joten se on live-juhla tai ei juhlaa ollenkaan. Mutta. Jonkinlaista etäyhteyttä voisi harkita esimerkiksi niiden muutaman vieraan kohdalla, jotka asuvat ulkomailla (ja olen skeptinen että pääsisivät paikalle...). En kyllä tiedä missä kohtaa ja miten se yhteys luontevasti olisi.

💚 Hygienia
Käsidesipulloista saisi oivalliset vieraslahjat ja nätin lisän kattaukseen, eikös vaan! ... No ehkei, mutta ”piilopulloja” voisi silti olla hyvä ujuttaa sopiviin pisteisiin ympäri juhlaa.

Onko tässä tämän vuoden vieraslahjahitti? Ihan itse askartelin.
💚 Ohjeet, ohjeet, ohjeet
Vikaksi tämä tylsä nipottamiskohta: eli seuratkaa ohjeistuksia ja kertokaa myös vieraille, mitä toivotte heidän huomioivan. Hääinfossa voi mielestäni hyvin pyytää huomioimaan muut häävieraat ja jäämään flunssaisena kotiin, ja vaikka kertoa senkin, että tällä kertaa emme halaa.

Mitkä näistä voisit toteuttaa omissa häissäsi?

~Satu~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti