sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Sinustako (hää)bloggaaja? Kurkistus kulisseihin ja vinkit bloggaamiseen

Jos klikkasit tähän tekstiin itseksesi miettien ”Tosiaan... olisiko minusta siihen?”, niin aloitetaan siitä tärkeimmästä: kyllä ehdottomasti on! Hää- ja tietenkin muutakin bloggausta voi - ja kuuluu - tehdä omalla tyylillään, ei ole yhtä muottia mihin pitäisi istua. Blogi on valtakuntasi, josta teet juuri sellaisen kuin itse haluat. Minun tyylini ja vinkkini ei siis välttämättä myöskään sovi juuri sinulle, mutta voit poimia ne mitkä sopii :)


💚 Behind the scenes


Miten blogitekstit syntyy? Itselläni harvoin yhdeltä istumalta. Ideoita teksteihin on monesti tullut nopeammin kuin ehtii kirjoittaa. Olenkin pitänyt koko ajan rinnalla listaa ideoista tulevia postauksia varten. Jotkut aiheet vaativat mielessä pyörittelyä ennen kuin teksti on valmis, joskus taas luonnos jää odottamaan yksinkertaisesti sitä, että on aikaa kirjoittaa rauhassa. 


Kun runkoteksti on valmis, vaatii se usein vielä läpilukua ja editointia - onko rakenne selkeä? Tavoittaako punaisen langan? Tässä kohtaa tulee viimeisteltyä myös tekstin muotoilu ja lisättyä tarvittavat linkit. Yleensä viimeiseksi lisään kuvat. Kun olen tyytyväinen esikatseluun klikkaan tekstin julkaistuksi - ja riennän kertomaan siitä myös Instagramiin. Myöhemmin toki vastailen vielä mahdollisiin kommentteihin ja viesteihin.


Kauanko tähän kaikkeen sitten menee aikaa? Se riippuu todella paljon mm. tekstin pituudesta ja aiheesta sekä siitä, millaisia kuvia käyttää: löytyykö sopiva hetkessä vai vaatiiko kuvat vaikkapa muokkausta? Lyhimmillään aika idean pulpahtamisesta valmiin tekstin julkaisuun on ollut varmaan vajaa tunti. Usein kuitenkin tykkään tosiaan palata tekstin ääreen useamman kerran, jolloin passiivista aikaa kuluu, vaikka aktiiviseen työstöön ei välttämättä kovin kauan. 


Kuva: Pixabay


💚 5+1 vinkkiä hääbloggaamiseen


Lue muita blogeja

Näin itse sukelsin hääblogien maailmaan: lukemalla vuosia muita hääblogeja ja blogeja ylipäätään. Silloin näkee blogien laajan kirjon: millaisia eri kirjoitus- ja ulkoasutyylejä on? Samalla voi saada ideoita mistä kirjoittaa ja miten asioita lähestyä. On myös yhtä lailla tärkeä huomata mikä on omaan makuun: millaisia tekstejä tai millä tiiviydellä päivittyviä blogeja tykkää lukea?


Hyödynnä inspiraatiota

Itse olen tehnyt oikeastaan alusta asti niin, että pyrin kirjoittamaan silloin kun on inspiraatiota ja/tai oikeasti aikaa. Osan teksteistä julkaisen heti, mutta osan jätän aihioiksi myöhempää hiomista varten. Tämä on auttanut pitämään yllä tasaista postaustahtia ja ennen kaikkea ennaltaehkäissyt sitä, että bloggaaminen olisi jotenkin ”pakkopullaa”. (Itselle säännöllinen postaustahti on ollut tärkeää, sillä tiedän arvostavani sitä seuraamissani blogeissa, mutta tietysti mietit mikä on sinulle sopiva tahti.)


Jaa sen verran kuin haluat

Hääbloggaamisessa on se hyvä puoli, että kun aihe on rajattu ja siitä riittää asiaa, voi häistä kirjoitella ummet lammet pysyen itse enemmän tai vähemmän anonyyminä. Omalla kohdallani meidän molempien työ rajaa sitä, mitä kertoo tai näyttää omasta henkilöllisyydestä tai muusta elämästä - mutta se ei ole estänyt kertomasta avoimesti häistämme!


No entä ne kuvat sitten?

Nykyään kuvaaminen on tietysti siinä mielessä helppoa, että kännyköissä on niin hyvät kamerat. Hääbloggaamisen aloitus ei siis vaadi satasien panostusta kuvauslaitteistoon. Itse ihan tykkään kuvatakin, mutta kuten olette ehkä huomanneet, hyödynnän kyllä myös paljon kuvapankkeja. Kuvapankeista löytyy ns. rojaltivapaita kuvia (lue lisää esim. täältä). 


Apua lähipiiristä

Voisiko puolisosi tai joku ystäväsi suostua kirjoittamaan vieraskynäpostauksen? Itsehän pakot- houkuttelin niin Sulhasen kuin kaasotkin rustaamaan postaukset. Jos tämä tuottaa vesiperän, niin ainakin heiltä voi saada ideoita postauksiin, jos iskee kirjoittajanblokki. Taisinpa kysellä kavereilta myös nimiehdotuksia blogille.


Ja vielä se perinteinen plus yks

Itse ainakin kaipasin aluksi apua monenlaisiin ihan konkreettisiin käytännön- ja teknisiin kysymyksiin, jolloin luin mm. tätä blogia.


Matalalla kynnyksellä siis vaan aloittamaan jos bloggaaminen kutkuttaa - oli aihe sitten häät tai joku ihan muu!


~Satu~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti