keskiviikko 28. elokuuta 2019

5+1 vinkkiä polttareiden suunnitteluun - kaasokokemus

Polttareiden järjestäminen on parhaimmillaan todella mukavaa puuhaa: saa ideoida hauskaa, ikimuistoista päivää ja ilahduttaa ystäväänsä. Ja yllättää! Suunnittelu voi kuitenkin myös sisältää hetkiä jolloin meinaa mennä sormi suuhun tai tavarat lentää - eikunsiis. Ei ehkä ihan niin dramaattista, mutta vaikeitakin päätöksiä voi joutua tekemään. Olen nyt häärinyt kaksien polttareiden taustalla kaasona - en siis ole Suomen Suurin Guru, mutta kourallinen hyviä käytäntöjä on kuitenkin tarttunut matkaan.


Hyvä aloitus polttareiden suunnittelulle on alkukysely. Sillä voi saada tärkeää tietoa osallistujilta, kuten mahdollisuus toimia kuskina, ja toisaalta antaa kaikille polttarivieraille väylän tuoda esiin mahdolliset ohjelmaideat. Kysely on myös hyvä tapa budjetin selvittämiseen: osa ei ehkä halua huudella budjettiajatustaan jos se on edeltäviä alhaisempi, saati sitten kommentoida jonkun ehdottamaa tekemistä turhan kalliiksi. Näin kaikki saavat äänensä kuuluviin. Kyselyn saa helposti luotua esim. Google formsilla.

Viestintäkanavana tykkään itse perinteisestä Facebook-tapahtumasta enemmän kuin Whatsapp-ketjusta tai sähköpostista, etenkin jos osallistujia on paljon. Tapahtumasta löytää helposti keskeisen infon, kun kommenttiketjut tulevat postauksen alle. Kaikki eivät toki ole Facebookissa tai käy siellä yhtä usein kuin *krhmmm* jotkut, mutta enimmäkseen se on toimiva.

Mistä sitten tietää mitä se morsian oikein haluaisi? No, suosittelen jotain niinkin radikaalia kuin rohkeasti morsiamelta kysymistä. Kokemukseni mukaan morsiamen toiveista (myös siitä, mitä ehdottomasti ei halua!) voi hyvin käydä keskusteluja ilman, että morsian tietäisi sen jälkeen tarkalleen mitä on tulossa tai kaikki mysteeri hälvenisi. Keskustelua voi käydä polttaripäivän halutusta tunnelmasta tai vaikkapa siitä, mitä morsian on jo tehnyt aiemmissa osallistumissaan polttareissa.


Polttareiden järjestämisessä voi olla paljon hommaa, vaikka menisikin aika perinteisellä kaavalla. Siksi delegointi on tärkeää - tietysti sitä enemmän mitä vähemmän on kaasoja. Vaikka päävastuu organisoinnista olisikin kaasoilla, on monia hommia joita voi nakittaa muille niin, että langat kuitenkin säilyvät käsissä. Hyviä nakitettavia ovat mm. erilaisten rastien pitämiset, tutustumisleikin ideointi tai morsiussaunan valmistelu. Omasta mielestäni on myös kiva, jos päivän taltioijaksi on sovittu joku muu kuin kaaso, sillä heillä on helposti muutenkin monta asiaa kerralla mielessä. Riittävä delegointi mahdollistaa toivottavasti sen, että myös kaasot saavat nauttia päivästä ilman, että valkotakkisten miesten tarvitsee puuttua...

Kun polttaripäivä sitten lähenee olemme ystäväpiirissämme ottaneet tavaksi antaa morsiamelle etukäteen salaperäisiä vihjeitä mm. postikortein. Hän on ehkä jo saanut jonkun koodin selvitettäväkseen tai päivämäärän tietoonsa. Mielestäni tämä on hyvä tapa ylläpitää sopivaa jännitystä ja morsiamet ovat tainneet tykätä (tai eivät kehdanneet sanoa). Plus, kenestä ei olisi hauskaa keksiä salakoodeja ja odottaa saako kaverisi ne ratkottua? :D

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, se plus yks: kaikkia ei voi miellyttää. Jos on iso joukko ihmisiä, joista monet ovat morsiamen eri ”piireistä” eivätkä siis läheskään kaikki tunne toisiaan, väkisinkin asioista on erilaisia näkemyksiä. Silloin on tehtävä kompromisseja. Ja oikeastaan tätä kohtaa voisi jatkaa: ... miellytä siis morsianta. Kaasojen tehtävänä on pitää parhaansa mukaan huoli siitä, että päivä on viime kädessä morsiamen näköinen, vaikka muidenkin viihtyminen on toivottavaa.

Mitä muita vinkkejä antaisit polttareita suunnittelevalle?

~Satu~

Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti