sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Panostus vs. pihistys - eli pari sanaa häiden budjetista

Panostus & pihistys -postaus lienee todellinen hääblogien klassikko. Joten täytyyhän sitä itsekin. Ei muuten ollut ihan helppoa koota: meillä ainakin hyvin moni asia häilyy siinä välimaastossa, että olisi kiva kyllä panostaa, mutta tavalla tai toisella kuitenkin vähän pihistetään. Koitan kuitenkin avata joitain ajatuksia budjettimme käytöstä. Kokonaisbudjetti meillä on siinä kymppitonnin kieppeillä, eli mikään ”hinnasta viis” - asenne ei voi olla (tuon summan saisi NIIN helposti upotettua!), mutta sen pitäisi myös realistisesti riittää.


PANOSTUS:

Juhlapaikka. Lähdimme etsimään juhlapaikkaa, johon todella ihastuisimme ja kriteerit olivatkin varmaan suht korkealla. Löysimmekin onneksi ihanan paikan. Vaikka asiassa tunne ja ihastuminen paikkaan painoikin paljon, niin kyllä me joitain mieluisia paikkoja jouduimme karsimaan puhtaasti hinnan vuoksi.

Morsiamen laittautuminen. Olen totaalisen käsi mitä tulee kampauksiin tai meikkaamiseen. En vain yksinkertaisesti osaa. Joten vaikka visioni kampauksesta ja etenkin meikistä ovatkin melko hillityt, täytyy minun ehdottamasti tukeutua ammattilaisten apuun. Mikä on myös ihan mukava hemmotteluhetki hääaamuun, ei siinä mitään, mutta tästä ei myöskään tingitä. Ainoa, mistä harkitsen selviäväni itse, on kynsien lakkaaminen. (Ehkä.)

Kukat. Ideaalitilanteessa kukkia voisi olla vaikka kuinka paljon ja niitä tuleekin ainakin kattaukseen, muille pöydille koristeiksi, kimppuihin ja vieheisiin. Tässäkin tosin säästämme niin, että tämän hetken suunnitelma on tehdä pöytiin kukka-asetelmat itse tilatuista kukista, mutta toivoisin, ettei kukkien määrästä tarvitse missään kohtaa lähteä tinkimään.

Ruoka. Ruoka on parasta. Hääpäivänämme täytyy ehdottomasti olla hyvää ruokaa ja meidän suosikkiherkkujamme. Toki kilpailutimme pitopalveluiden hinnat, mutta emme olleet myöskään valmiita tinkimään toivemenustamme. Tilaamme myös kakun pitopalvelustamme, emme siis ryhdy itse leipomistalkoisiin. (Pitopalvelustamme kerroin täällä.)

Panostukseen!

PIHISTYS:

Morsiamen asusteet. Asusteiden osalta ajattelin pärjätä hyvin minimaalisilla hankinnoilla. Juhlakengät olivat hankintalistalla jo ennen kihloja ja ne ovat toivottavasti myös monen monta vuotta jatkokäytössä. Koruina voisin hyödyntää jo olemassa olevia, mutta tämä varmasti vahvistuu vasta mekon löydyttyä. Laukkua tuskin juuri tarvitsen, joten siihen käyttöön saa kelvata joku kaapin uumenista löytyvä, josta en ole konmaritus-innostuksissani luopunut. 

Tukijoukkojen asut. Kuten myös häissä missä olen itse ollut kaasona, tulevat kaasot ja bestman kustantamaan itse oman asunsa. Kovin tiukkoja speksejä emme siis voi heille antaa, mutta olen varma, että neuvottelemalla löydämme ratkaisun joka sopii meidän häihimme, mutta myös heidän vaatekaappejansa täydentämään myöhemminkin.

Save the datet. Nämä tullaan lähettämään sähköisenä, mikä on paitsi helppoa niin myös käytännössä ilmaista. Kutsujen osalta emme ole vielä päättäneet tehdäänkö perinteisesti paperisena vai lähetämmekö ne Tahtoo:n kautta sähköisenä. 

Muut koristeet. Kukkiin ollaan tosiaan valmiita panostamaan, mutta veikkaan, että muut koristeet jäävätkin sitten melko vähiin. Yritetään myös tehdä järkeviä hankintoja: lainata, vuokrata, käyttää myöhemminkin... Olemme esimerkiksi jo nyt aloittaneet purkkien ja pullojen säästämisen kattauksen maljakoiksi.

Juomat. Häiden jälkeen tuntuu usein kuulevan: ”Hitsi kun jäi paljon juomia yli!”. Tarjoamme vieraillemme holitonta ja holillista juotavaa, mutta mietin kyllä radikaalisti, että entä jos meillä ei arvioitaisikaan yläkanttiin, ”että varmasti riittää”, vaan vaikka sitten vähän alakanttiin? Lähinnä siis loppuillan juomien osalta. Vaikka vieraiden viihtyminen ja hyvä tunnelma ovat tietenkin tärkeitä, olen miettinyt, olisiko se maailmanloppu jos joku laatu juomaa loppuisikin? Kunhan nyt ei heti 19:00 ole kaikki loppu, niin haittaako jos aamuyöstä varastot alkavat olla tyhjillään? Mutta, määrien arvioiminen lienee niin vaikeaa, että juomien määrä menee kuitenkin mönkään suuntaan tai toiseen.

Pihistykseen...

  * * *

Jännä muuten, pihistä-lista meinaa olla jopa pidempi. Saa nähdä onko tämä toiveajattelua ja miten lopulta maltamme maltan pihistää :D

Miten teillä panostetaan ja pihistetään, meneekö jokin asia juuri päinvastoin kuin meillä?

~Satu~

Kuvat: Pixabay

2 kommenttia:

 1. Yritin jossain vaiheessa tehdä meille tällaista "panostus-pihistys-listaa", mutta ongelmaksi muodostui, että en olisi halunnut pihistäkään oikeastaan mistään kovinkaan merkittävästi :D
  Lopulta päädyimme enemmänkin "kohtuus kaikessa"- linjalle eli esimerkiksi kukkien osalta tein paljon hintavertailua ja valitsimme lopulta floristin, jonka hinnat olivat keskiluokkaa ja kädenjälki sellainen, josta pidimme kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se käytännössä juurikin on, että ”kohtuus kaikessa” :) Kun ei lotossa ole sattunut voittamaan niin niissäkin asioissa mihin on valmis panostamaan on joku katto, ja toisaalta vaikka asia olisi enemmän pihistyslistalla niin ei mikä vaan kelpaa mikä sattuu olemaan halpaa. Täytyy tosiaan palata tähänkin listaan myöhemmin ja katsoa kuinka hyvin toteutui :D

   Poista