maanantai 6. huhtikuuta 2020

Siviilivihkisen varaaminen ja häiden byrokratia

Luvassa byrokratiapläjäys! Eli miten varata siviilivihkiminen, sekä pari sanaa muusta byrokratiasta. Suunnilleen samat askeleet pätee alueesta riippumatta, mutta käytännöt siitä, kuinka varhain vihkijän voi varata ilmeisesti vaihtelevat paljonkin alueittain. Me siis asioimme Varsinais-Suomen alueen virastojen kanssa. Koronan pakottaman suunnitelman muutoksen myötä meillä on kokemusta vihkimisen varaamisesta niin juhlapaikalle kuin virka-aikana maistraattiinkin. Toivottavasti näistä on jollekin apua!

💚 Vihkiminen virka-ajan ulkopuolella

Kyselin ensimmäisen kerran vihkijän perään jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella, mutta tällöin sain ärsyttävän epämääräisen vastauksen että ”alkuvuodesta” vasta voi varata. Emme missään kohtaa saaneet siis selvää vastausta siitä, kuinka paljon etukäteen vihkijän voi varata. Lisäksi vain muutama kuukausi ennen häitä tuntui myöhäiseltä ajankohdalta: esimerkiksi kampaajan varasin paljon ennen kuin vihkimisen ajankohta oli varmistunut. Tietenkään myöskään kutsuja ei voinut lähettää (minkä kiersimme lähettämällä save the date -viestit hyvissä ajoin). Mutta piti vain luottaa siihen, että asia järjestyy.

Lähdimme kyselemään vihkijää uudelleen tammikuussa, jolloin he pystyivät alkaa selvitellä asiaa - eli noin 4 kk ennen häitä. Siviilivihkimistä voi tiedustella digi- ja väestövirastosta (ent. maistraatti) tai käräjäoikeudesta. Koska toivoimme alunperin vihkijää lauantaina juhlapaikalle, se edellytti vapaaehtoisen työntekijän löytymistä tähän hommaan. Helmikuun loppupuolella saimme tiedon vihkijän löytymisestä. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen kustantaa 250€ + vihkijän matkakulut.

Siviilivihkimisessähän itse kaava on hyvin lyhyt, mutta sitä voi höystää toki itse esim. jollain runolla tai tekstinpätkällä. Vihkijän kanssa on myös mahdollista sopia tapaaminen, jossa miettiä näitä.

Kuva: Pixabay
💚 Vihkiminen virka-aikaan maistraatissa

Hääjuhlan siirtyessä päätimme mennä siitä huolimatta naimisiin toukokuussa (mikäli olosuhteet suo, kop kop), mutta maistraatissa paikan päällä ilman mitään krumeluureja. Sen varaamisessa ei kauaa nokka tuhissutkaan: DVV:n sivuilta löytyi helposti sähköinen ajanvaraus, josta valitsi haluamansa palvelun ja toimipisteen. Alle viiden minuutin homma, sanoisin. Itse toimitukselle varattu aika on vartin verran.

💚 Muu byrokratia

Vihkimisessä tulee olla läsnä kaksi todistajaa, jotka ovat yli 15-vuotiaita. He voivat olla ystäviä, perheenjäseniä, sukulaisia... Koska seremonia maistraatissa on niin lyhyt, pyydämme paikalle jotkut Turkulaiset ystävät.

Ennen vihkimistä tulee olla hoidettuna avioliiton esteiden tutkinta. Virallisesti siihen arvioidaan menevän noin viikko, joskin olen kuullut myös tapauksista joissa se on vienyt useamman viikon. Ei siis kannata ehkä jättää ihan viimetinkaan! Todistus on voimassa neljä kuukautta, eli ennen sitä ei kannata myöskään hötkyillä. Tutkintapyynnön voi tehdä DVV:n nettisivuilla ja allekirjoittaa sähköisesti. Tässä yhteydessä tulee ilmoittaa myös avioliiton osapuolten sukunimet avioitumisen jälkeen. Meidän ratkaisustamme kerroinkin täällä.

***

That’s it. Tässäpä häiden ainoa ”pakollinen” osuus - muuhan on sitten kuorrutetta itse asian ympärille :’D (Vitsi vitsinä - mutta välillä on hassua ajatella, miten simppeli osa se itse virallinen naimisiin meno on koko tästä massiivisesta hääoperaatiosta!)

Kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia siviilivihkimisestä!

~Satu~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti